Over de Rook

In deze workshop neem ik je mee in de wereld van het roken! Je kan zowel koud als warm roken. Denk bij koud roken maar eens aan die heerlijke gerookte zalm en bij warm roken maar aan rookworst. Als je daaraan denkt zie je gelijk de verschillen voor je. Bij koud roken heb je nauwelijks tot geen garing en bij warm roken heb je natuurlijk wel degelijk garing. Bij roken hoort ook pekelen. Ook hiervoor geldt dat daar verschillende types in zijn. Je kan droogpekelen, wat inhoud dat je een product rechtstreeks in het pekelmengsel legt of nat pekelen waarbij je het product in de opgeloste pekel legt. Allebei een methode om te conserveren en smaak toe te voegen. Ook roken is van origine een conserveringsmethode. Nu is het zo dat wij hier eigenlijk allemaal een koelkast en vriezer hebben en het roken en pekelen niet helemaal meer noodzakelijk zijn om producten langer houdbaar te maken. Wij gebruiken roken eigenlijk meer als smaakmaker. Een mooie maar hele sterke smaakmaker. In het menu hieronder passen we zowel allebei de manieren van pekelen toe als allebei de manieren van roken. We roken zowel zuivel als groenten en natuurlijk vis en vlees!

Menu

Op tafel vers gebakken brood met tapenade van gedroogde tomaten en cashewnoten, humus met limoen en gerookte paprikapoeder.

&

Verschillende koud en warm gerookte vissoorten met salade van gerookte aardappels en een klassieke vinigraitte met Zaanse grove mosterd en Hollandse wasabi (mierikswortels)

&

gerookte parelhoenfilet met jonge groenten en jus met dragon

&

Warm gerookte diamanthaas met crème van bloemkool, gestoofde prei en saus van gerookte boter

&

'Tiramisu' met geroosterde hazelnoten, frangelicolikeur en pure chocolade

Prijs

De prijs van workshoparrangement bedraagt 58 euro en is exclusief 21% btw. Daarbij zijn inbegrepen de kookles, alle producten waarmee je deze les werkt, de receptuur en alle dranken tijdens de workshop.(70,18 incl. 21%)